Haar als mode statement

Haar is een belangrijk deel van ons uiterlijk. Als je iemand ziet, kijk je (meestal) naar zijn of haar gezicht. Wat je dan ziet, naast een paar ogen, een neus en een mond, is iemands kapsel. Je ziet gelijk of iemand lange blonde lokken heeft, of dik rasta haar en wat voor haar iemand heeft zegt ook veel over wie ze zijn.

Uiting door haar

Of iemand gewoon de hairtrends delft volgt, of volledig zijn eigen weg inslaat, zegt veel over wat voor persoon iemand is. Door afwijkend haar van de rest te nemen kan je bijvoorbeeld laten zien dat je tegendraads bent en niet zomaar conformeert aan de gevestigde orde. Denk aan metal artiesten, die vaak erg lang en rommelig haar hebben, wat ze uitbundig gebruiken om tijdens optredens mee te head bangen. Maar denk ook aan oude vrouwen, die vrijwel altijd kort netjes haar hebben, waarmee ze zich aanpassen aan de mensen in hun omgeving en meegaan met het verwachtingspatroon.

Cultuur en sub cultuur

Die uiting door middel van haar kan zich ook manifesteren binnen subculturen. In andere woorden, om los te breken van de hoofdcultuur die in Nederland geldt, veranderen mensen hun haar om ‘erbij’ te horen. Ze willen bij een bepaalde groep horen, bijvoorbeeld de groep van de skaters en passen hun uiterlijk en daarmee ook hun haar daarop aan. Een kapsalon in Delft vlak naast de technische universiteit zal hele andere kapsels knippen over het algemeen dan een kapperszaak midden in de Schilderswijk in Den Haag. Bij de ene zijn de mensen die er komen vooral uit de sub cultuur van studenten en in het geval van een technische universiteit misschien zelfs wel nerds, terwijl bij de Schilderswijk je veel meer stads volk hebt, die hele andere haarstijlen hebben.

Belang van kapsels

Sociale verhoudingen vinden wij als mensen over het algemeen erg belangrijk. Mensen hebben veelal een bepaalde behoeft om ergens bij te horen en daartoe conformeren zij zich aan bepaalde regels die heersen binnen groepen, over gedrag, maar ook over uiterlijk en overtuigingen. Zeker bij jongeren is dit erg belangrijk, maar voor mensen op hogere leeftijd is het ook niet onbelangrijk, hoewel het zich dan misschien anders zal uiten. Haar en uiterlijk in het algemeen worden in onze samenleving nog wel eens afgedaan als onbelangrijk en niet representatief voor iemands innerlijk, maar het is wel degelijk van wezenlijk belang in het vormen van een beeld van iemand, wat ook jijzelf kan zijn.