1920 Dresscode: hoe je je in stijl kunt kleden

In de roaring 1920s draaide mode om het breken van regels. Vrouwen lieten de korsetten thuis en kleedden zich voor het eerst in knielange rokken, tweedpakken en drop-waist jurken. De flapperlook draaide om provocerende kleding, korte rokjes en korte kapsels. Voor zowel mannen als vrouwen was dit een tijd om te experimenteren met persoonlijke stijl. Om je te inspireren om je opnieuw in stijl te kleden, hebben we enkele van de populairste mode uit de jaren 1920 opgesomd en uitgelegd hoe je ze vandaag in je eigen garderobe kunt opnemen.

Vrouwen- en mannenmode uit 1920

Laten we eens kijken naar typische jaren ‘20 kleding. De jaren 20 brachten een nieuwe stijl van jassen in de vrouwenmode. Deze jasjes hadden een knielengte, waren getailleerd en konden over verschillende topjes worden gedragen. Jassen uit de jaren 1920 hadden vaak één grote zak aan elke kant. Als we kijken naar avondkleding in de jaren 1920, dan waren het meestal lange, vloeiende jurken van zijdeachtige stoffen zoals satijn. Ze waren vaak strapless of hadden een zeer losse of lage halslijn. Ook de loszittende blouse was populair in de jaren 1920. Hij was meestal gemaakt van een lichte stof, zoals katoen of linnen. Blouses van zwaardere stoffen kwamen vaker voor in de winter. Avondkleding in de jaren 1920 daarentegen waren meestal lange, vloeiende jurken van zijdeachtige stoffen zoals satijn. Ze waren vaak strapless of hadden een zeer losse of lage halslijn. Broeken waren in de jaren 1920 ook loszittend. Ze waren vaak gemaakt van zware materialen zoals tweed. 

Mannenmode uit 1920

De broeken die mannen in dit decennium droegen, hadden dezelfde wijde been openingen als de rokken van vrouwen. Broeken werden gemaakt van verschillende stoffen, waaronder wol, tweed en zelfs fluweel. Het meest populaire overhemd voor mannen was, en is nog steeds, het t-shirt. In de jaren 1920 werden t-shirts gedragen met een broek met hoge taille, maar wij raden aan ze te dragen met een losse broek die wat lager op de taille zit. Een breedgerande fedora was de meest voorkomende hoed in de jaren 1920. Als je meer lef hebt, kun je kiezen voor een gave bolhoed. 

Jaren ‘20 schoeisel

Het schoeisel van vrouwen en mannen uit 1920 paste vaak bij de rest van hun outfits. Als iemand bijvoorbeeld een warm wollen pak droeg, droeg hij waarschijnlijk ook warme wollen schoenen. In de winter waren met bont gevoerde laarzen en kaplaarzen populair, evenals dikke wollen sokken. In de zomer werden sandalen in alle soorten en maten gedragen. Veel vrouwen droegen bijvoorbeeld sandalen met bandjes en open tenen, terwijl anderen sandalen droegen die leken op mocassins. 1925 was het jaar van de opkomst van de beroemde Oxford schoen. Oxford schoenen waren het eerste populaire “ongestileerde” schoenontwerp. Het zijn schoenen met lage hakken en veters die bij allerlei outfits kunnen worden gedragen. 

Zo maak je de outfit af

Hoeden werden in dit decennium door zowel mannen als vrouwen gedragen. Ze konden kort en breedgerand zijn, of groot en breedgerand. Ze konden ook cloche-vormig zijn, een kleinere hoed die strak op het hoofd zat. Ongeacht het ontwerp is het belangrijkste kenmerk van een hoed uit de jaren twintig dat hij klein is. Ook de iconische handtas uit de jaren 1920 wordt vaak omschreven als een “retro tote”. Het is een tas met een open bovenkant en een lange band die om de pols loopt. Meestal is de stof bedrukt met een sierlijk ontwerp of afbeeldingen. Lange, bungelende oorbellen waren ook populair bij vrouwen in de jaren 20. Ze waren meestal van goud en hingen tot het midden van de borst, waardoor een lange, elegante look ontstond.