Wat trek ik aan tijdens de feestdagen?

De gezellige feestdagen komen er weer aan. Alles komt er mooi versierd uit te zien: straten sprankelen door de vele lichtjes die zijn opgehangen, en sfeervolle kerstbomen nemen plaats in vele huishoudens. Maar er wordt niet alleen aandacht besteed aan straten en interieurs. Tijdens de kerstdagen besteden de meeste mensen ook meer aandacht aan hun uiterlijk dan gewoonlijk het geval is. Alleen wat trek je nu aan bij welke gelegenheid?
In deze blog help ik je op weg en leg ik je uit wat er precies bedoeld wordt met bepaalde dresscodes. Zo ben jij er straks zeker van dat je er safe en gepast uitziet voor elke gelegenheid tijdens de kerst.

Wat te dragen tijdens de kerst?

Vrouwen verzorgen zich al gauw even met bepaalde cosmetica zoals parfum en make-up. De dresscode voor de kerst, waar ik later in de blog wat uitgebreider op terugkom, is in ieder geval “verzorgd.”

 • Kerstviering bij de familie
  Het liefst dragen de meeste mensen tijdens de kerstviering met familie kleding waarin ze zich prettig voelen, en ik geef ze geen ongelijk. Je wilt tenslotte niet met een humeurig gezicht aan tafel zitten bij de familie. De meest gebruikte kleuren voor kleding tijdens de kerst zijn rood, zwart, wit, blauw en bruin. Vaak wordt er gekozen voor makkelijk en comfortabel. In de buitenkringen kiezen de meeste vrouwen al gauw voor een jurk en dus voor formeel boven comfortabel. Echter, je moet dit er wel voor over hebben tijdens de koude kerstavonden.
 • Tijdens de kerstviering
  Tijdens een feest kiest men vaak voor donkere kleuren zoals donkerblauw, zwart of antraciet. Wil je het wat gedurfder aanpakken, ga dan voor rood of goud. Je mag ook best een jurkje met korte mouwen combineren voor als het iets te benauwd wordt. En als je niet zo van de kou houdt, is een bolero over je shirt de oplossing. Daarnaast kun je je outfit helemaal tot zijn recht laten komen door middel van accessoires. Deze outfit mag je best meer laten sprankelen en glimmen.

Accessoires

Al die donkere kleding zorgt al gauw voor een sombere uitstraling. Accessoires zijn daarom onmisbaar tijdens de kersdagen. Er wordt vaak gekozen voor goud of zilver, afhankelijk van de outfit die je draagt natuurlijk. Je mag je best laten gaan met de hoeveelheid accessoires. Maar als je al over een outfit beschikt die aardig uitbundig is, doe het dan rustig aan. Je wilt er tenslotte niet zo uitzien als een kerstboom; dat zou iets teveel van het goede zijn.

De dresscode voor elke gelegenheid

Tot slot zijn hier alle etiquetteregels voor je op een rij voor elke gelegenheid tijdens de kerst:

 • Black Tie
  Als dit in de uitnodiging staat gaat wordt je als man geacht om je te presenteren in een smoking. Voor de dame geldt vaak een chique avondjurk. Je kan het nog luxer en deftiger maken door middel van handschoenen, maar dit is niet verplicht.
 • Tenue de Ville
  Voor de heren een net kostuum, en dan het liefst driedelig om het geheel af te maken. En de dames in mantelpakjes of een broekpak.
 • Cocktail Attire
  Hierbij kleden de dames zich in een korte cocktailjurk met veel accessoires. De heren dragen een wit overhemd met daaroverheen een zwart pak.
 • Speel het veilig
  Zoals de naam al aangeeft, een nette spijkerbroek. Als je het toch liever op veilig speelt kun je ook voor een katoenen broek gaan. Dit staat altijd netjes.
 • Smart Casual
  Dames vertonen zich in een pakje met rok of broek. In een jurk zit je altijd goed. De heren gaan hier voor een overhemd met een nette pantalon of een kostuum.

Welke kleding je draagt tijdens de kerst is uiteraard belangrijk. Maar wat er echt toe doet is natuurlijk de sfeer en gezelligheid, en bovenal: het samenzijn. Ik wens jullie alvast fijne kerstdagen en een gelukkig 2022!