Oogbeschadiging door zonlicht

Heb je er ooit over nagedacht waarom je een zonnebril moet dragen als je buiten bent? UV-bescherming is het antwoord. Wanneer je je te midden van te veel UV-licht bevindt (te vinden in zonlicht), kunnen jouw ogen verbranden of slechter worden, als je ze niet goed beschermt.

Door de zon verbrande ogen wordt fotokeratitis genoemd. Maak je echter niet te veel zorgen als je deze aandoening krijgt, want het komt vaak voor na korte periodes in de zon en het is meestal na een paar dagen verdwenen. Dat kan gebeuren als je geen zonnebril draagt.

Werken en tijd doorbrengen in gebieden met veel UV-licht gedurende jouw hele leven kan leiden tot ernstigere oogproblemen, inclusief staar. Als je de mogelijke gevolgen van blootstelling aan UV-licht kent, vraagt ​​je je misschien af: ‘Kunnen mijn ogen genezen van schade door de zon?’ 

Kunnen jouw ogen genezen van schade door de zon?

Ja, jouw ogen kunnen genezen van schade door de zon wanneer milde gevallen van fotokeratitis dit veroorzaken. Vaker wel dan niet, vermindert fotokeratitis binnen een kort tijdsbestek – zolang je maar meteen uit de zon komt.

Pas op voor deze symptomen: 

Een vreemd gevoel alsof je zand of een ander materiaal in je ogen hebt, bloeddoorlopen ogen, kwetsbaarheid voor fel licht of waterige ogen.

Hoewel er tekenen zijn van oogbeschadiging, zijn deze bijwerkingen van blootstelling aan de zon vaak van korte duur. Houd er rekening mee dat hoe meer je in de zon bent, je een grotere kans hebt om meer – en erger – symptomen te krijgen, zoals problemen met zien. 

Je kunt ook een grotere kans hebben op het krijgen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) of cataract als gevolg van constante blootstelling aan UV-stralen zonder oogbescherming.

Oogarts

Staar en andere oogziekten zijn wellicht niet zo gemakkelijk te verwijderen. Je moet één op één met een oogarts werken om de beste behandeling voor schade door de zon aan jouw ogen te vinden. Je kunt dit ook voorkomen door een goede Ray-Ban zonnebril te dragen met UV bescherming.

Kan schittering van de zon ogen beschadigen?

Fotokeratitis, of sneeuwblindheid, kan optreden als je recht in de zon kijkt of de weerspiegeling ervan op het strand, ijs, meer of sneeuw. Dus ja, schittering van de zon kan jouw ogen beschadigen.

Onthoud dat de zon niet het enige type UV-licht is waarmee jouw ogen te maken kunnen krijgen. Elk type UV-licht kan jouw ogen aantasten, zowel binnen als buiten. Werk je in een gevaarlijke omgeving met veel UV-straling, overweeg dan een UV-blokkerende zonnebril.

Generieke brillen met een UV-beschermende coating zijn geschikt voor het dagelijkse werk, terwijl zonnebrillen die beschermen tegen ten minste 99 procent van de UV-stralen essentieel zijn voor jouw tijd buiten. Zorg ervoor dat jouw zonnebril de zijkanten van jouw ogen bedekt om schade in die gebieden te voorkomen.

Kunnen jouw ogen genezen van schade door de zon? 

Elke keer dat je naar buiten gaat, loop je het risico verbrande ogen te krijgen. Fotokeratitis kan optreden als gevolg van het kijken naar de zon of de reflectie ervan. Het kan optreden als gevolg van een willekeurig aantal uren op het strand of in de bergen, omdat het de hoeveelheid UV-licht is die jouw ogen binnenkrijgen die invloed op je heeft, in plaats van de tijd die je buitenshuis doorbrengt.

Gelukkig kunnen je ogen genezen van schade door de zon. Houd er echter rekening mee dat ernstigere aandoeningen, zoals staar, moeilijker te herstellen zijn.