Hoe ziet het perfecte balletpakje eruit?

De tijd waarin meiden hun balletpakje alleen tijdens de balletles droegen, is allang voorbij. Tegenwoordig hoef je niet eens meer op balletles te zitten om een prachtig balletpakje te dragen. Jonge meisjes zijn dol op de stijlvolle en klassieke balletpakjes en dragen ze het liefst de hele dag door. Ook tijdens het rennen en spelen in de achtertuin. En dat is niet voor niets. Balletpakjes zijn namelijk gemaakt van een zachte stof, waardoor ze zeer comfortabel zijn en meebewegen met het lichaam. Dit is niet alleen handig voor de balletles, maar ook voor rondjes draaien of tikkertje spelen. Toch is het voor ouders wel belangrijk om te weten waar ze op moeten letten bij het uitzoeken van een balletpakje. In dit artikel lees je daarom precies hoe het perfecte balletpakje eruit ziet!

De kleur van het balletpakje

Vroeger kwamen alle balletpakjes in een zachte roze kleur, maar dit is allang niet meer het geval. Tegenwoordig zijn balletpakjes verkrijgbaar in meerdere kleuren zoals roze, wit, donkerblauw en zwart. Wanneer je dochter op balletles zit, kun je kijken welke balletpakjes de andere meiden in haar klas dragen. Draagt jouw dochter haar balletpakje vooral thuis? Dan kunnen jullie samen balletpakjes inspiratie opdoen voordat je tot een aankoop overgaat. Om er zeker van te zijn dat je kleine meid de kleur ook mooi vindt, is het slim om samen te zoeken en gezamenlijk een beslissing te maken.

De pasvorm van het balletpakje

Ieder balletpakje hoort strak rond het lichaam te zitten, zodat je geen last hebt van de stof tijdens het dansen. Wijde, loszittende kleding kan de dansbewegingen namelijk beperken. Doordat de stof van een balletpakje nauw aansluit op het lichaam, behoud je volledige controle over je bewegingen. Toch is het wel belangrijk om de pasvorm te controleren: een balletpakje mag namelijk nooit té strak zitten. Controleer daarom altijd dat de stof nergens knelt of irriteert: dit kun je zien door bijvoorbeeld achtergebleven strepen op de huid wanneer je het balletpakje uittrekt. Maak je vooral niet te veel zorgen! Balletpakjes zijn namelijk gemaakt van een elastische stof, waardoor het zich zal vormen rond het lichaam van het meisje.

De tule

Een rok van tule wordt in de balletwereld ook wel een tutu genoemd. Deze rok wordt meestal toegevoegd aan het balletpakje wanneer er bijvoorbeeld een voorstelling moet worden opgevoerd. Tule is een dunne stof, waardoor een tutu meestal bestaat uit meerdere lagen tule. Op deze manier kan er meer volume aan de rok worden toegevoegd. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer lagen tule, hoe dikker de rok. Het balletpakje lijkt hierdoor bijna op een prinsessenjurk. Zit jouw meisje op balletles? Dan kun je de lerares vragen uit hoeveel lagen tule de tutu moet bestaan. Draagt jouw kleine meid het balletpakje voornamelijk thuis? Dan kunnen jullie samen een mooie tule rok uitzoeken. Let dan vooral op de kleur van de rok én natuurlijk op de pasvorm. De rok wordt bevestigd rond de middel van je kindje en moet immers goed blijven zitten tijdens het dansen.